OIKOPOLUT
HygieniapassiElintarvikkeiden käytön rajoitukset
E-kooditLämpötila HinnastoNäytteenotto- ja lähetysohjeet
ElintarvikkeetTerveyttä edistävä ruokavalio Ruoka-aineetKala ja kalavalmisteet
KALA JA KALAVALMISTEET
Kalasta saat runsaasti hyvänlaatuista proteiinia sekä A- ja B-vitamiineja. Kala on erittäin tärkeä D-vitamiinin lähde ja se sisältää terveydelle hyödyllisiä n-3 rasvahappoja, joiden on osoitettu vähentävän sydän- ja verisuonitautiriskiä. Kala sisältää myös hyvin imeytyvää rautaa.
Syö kalaa ainakin kahdesti viikossa
Kalaa tulisi syödä ainakin kaksi kertaa viikossa, ja suositeltavaa olisi käyttää vaihdellen eri kalalajeja. Runsassuolaisia kalavalmisteita kannattaa syödä vain harvoin.
Varmista kalan turvallinen käyttö
Lapsille, nuorille ja hedelmällisessä iässä oleville on annettu erityissuositukset kalan syöntiin, sillä hyvistä ravitsemuksellisista ominaisuuksista huolimatta Pohjanlahdesta ja Suomenlahdesta peräisin olevaa lohta, taimenta ja silakkaa syömällä voi altistua terveydelle haitallisille dioksiineille ja PCB-yhdisteille. Sisävesien petokaloista, kuten hauesta, voi saada tavanomaista suurempia määriä metyylielohopeaa.
Lue lisää kalan syöntisuosituksista.
Einesateria
Eineskirjolohikiusauksesta saat monipuolisen aterian, kun täydennät sitä kasviksilla, kasvirasvalevitteellä sipaistulla täysjyväleivällä, rasvattomalla maidolla sekä marjoilla tai hedelmillä.
Muokattu 16.1.2017
Anna palautetta tästä sivusta
© Elintarviketurvallisuusvirasto Evira
Mustialankatu 3, 00790 Helsinki
Yhteystiedot
Käyttöehdot
Palaute
Vaihde 029 530 0400
kirjaamo@evira.fi
Oivahymy.fi
Ravitsemusneuvottelukunta.fi
Zoonoosikeskus.fi
Maa- ja metsätalousministeriö
European Food Safety Authority
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti